Search MilitaryCAC:

Site Map

  MilitaryCAC.com logo

.com | .us | .ml  | .mobi | .net | .org

 

The Definitive Source for Everything CAC

Common Access Card help for your

Personal Computer

Make a Donation button image

 

 

ARMY 365 INFORMATION PAGE

 
NOTE:  The Army has chosen to make these ONLY available via web browser.  Meaning no ability to use the Outlook or Teams app on a personal owned computer / phone.

 

Please use Microsoft Edge or Google Chrome. 

Do not use Internet Explorer

Only use Firefox if you have it set up for CAC already

 

 

PLEASE keep your information updated in the Global Address List (ONLY YOU can do this)

 

With Army 365 being new for Army personnel, this page will grow with information

 

*****************************************

 

To access Army 365 sites follow the steps below, you must also already have an account created

 

Windows Installation Steps
Step 1: Obtain a CAC Reader
Step 2: CAC Reader driver
Step 3: DoD Certificates
Step 4: Select the Authentication certificate when prompted


Army 365 Webmail link:

https://webmail.apps.mil/mail

 

Army 365 Teams link:

https://dod.teams.microsoft.us


Problem 1:  How can I check my Army 365 Email other than OWA when I'm not in the office?

 

INFORMATION:  The Army 365 Email does NOT have the ability to be accessed using Outlook or other email program on a computer that is not on the .mil or .gov network.  This means it cannot be set it up on a personal computer using Outlook.

 

Solution 1-1:  Yes, you can forward it but, ONLY to another .mil or .gov email address.

 

Solution 1-2:  Yes, use your government owned / provided mobile device: iPhone, iPad, or Android phone

 

Solution 1-3:  Yes, bring your government computer with you and use VPN

 

Solution 1-4:  If your organization uses Citrix, you may be able to use it to login with your CAC enabled home computer and access your Outlook via the Citrix client.

 

Solution 1-5:  You can check your email via an iPhone or iPad using OWA or Android using a mobile CAC reader and middleware.

 

 

 

 

 

Problem 2:  Your Email has transitioned to Army 365 (Army.mil) and your information is incorrect in the Global Address List (GAL).

 

Solution 2-1:  Picture guide created for US Army Reserve Soldiers, but will work for everyone

 

Solution 2-2If your rank is wrong in the GAL (examples: 1SG vs. MSG, SPC vs. CPL vs. SP4, or SGM vs. CSM), you have to visit an ID card office to get it corrected. 

 

 

 

 

Problem 3: How do I add my PIV Authentication certificate to my CAC, so, I can access my email?

.

Information:  All CACs issued after February 2018 have the PIV / Authentication certificate already active, therefore no reason to go through the trouble

 

Solution 3:  If your CAC was issued before February 2018, then Follow guidance on PIV page.  This should not be an issue as max life of a CAC is 3 years.  So, a February 2018 CAC would have expired in February 2021. 

 

.

 

Problem 4:  The time and days are not correct in my OWA calendar and or email messages

 

NOTE:  It is possible when you initially set up your OWA access you selected the defaults, which included the time zone set to Zulu time. 

 

Solution 4: Click the Gear (near top right corner of web page),

Click View All Outlook settings (bottom right corner),

Click General (left side column),

Select Language and time,

Change Current Time Zone to your location in the world. 

Click the X at top right when finished.

 

 

 

 

Problem 5:  How do I get support for my Army 365 account?

 

Solution 5-1 (when at Home or Work):  Contact the Army Enterprise Service Desk - Worldwide by calling:  866-335-2769 24x7 or go to:  https://aesd-w.army.mil

 

Solution 5-1a (Army Reserve): Contact the Army Reserve Help desk at: 844-770-3737, or [from your Army Reserve computer] go to:  https://esahelp

 

 

 

 

Problem 6:  I have PCSd to a new installation / location.  How do I update my information in the Army.mil Global Address List?

 

Solution 6:  Look at Solution 2-1 above

 

 

 

 

 

Problem 7:  I am stationed in [or visiting] a foreign country and am unable to access my military email from my personal computer.  What can I do?  Also helps problems accessing DoD sites from the USA when receiving messages regarding DNS.

 

Solution 7-1:  Try changing your DNS server IPs and see it this works for you.

Here's How in Windows to manually configure the DNS settings.

1.  Right click on your Wireless / Ethernet connection (down by your clock)

2.  Select Open Network and Sharing Center, or Open Network & Internet settings

3.  Click Change Adapter Settings, or Change adapter options

4.  Right Click on your active internet connection (example: Wi-Fi or Local Area Connection), select Properties

5.  Under This connection uses the following items: scroll down and click on Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), then click Properties

6.  Select the option Use the following DNS server addresses:.  This is where you manually configure your DNS servers:

 NOTE: It is up to you if you want to use Quad 9 or Cloudflare.  You might try each of them separately.   

  

Quad 9 - enter 9.9.9.9 for Preferred DNS server, and leave alternate DNS server blank.  Click OK, then click Close

  or

Cloudflare - enter 1.1.1.1 for Preferred DNS server, and 1.0.0.1 for alternate DNS server. Click OK, then click Close

.

If you are a Spectrum customer, you may need to change the DNS on your router, changing it on the client doesn't seem to allow access for some users like the ideas above.

 

Here's How on a Mac to manually configure the DNS settings. 

1.  Click Apple icon -> System Preferences, Network.  

2.  Select the network connection service you want to use (usually Wi-Fi or Ethernet, unless you named it something else) in the list, then click the Advanced (button). 

3. Click the DNS (tab), click the (+) at the bottom of the DNS Servers list.  This is where you will add DNS server IP addresses. 

NOTE: It is up to you if you want to use Quad 9 or Cloudflare.  You might try each of them separately.

 

Quad 9 - enter 9.9.9.9 and leave alternate DNS blank

  or

Cloudflare - enter 1.1.1.1 for first line and 1.0.0.1 the second line

 

4. When you're finished, click OK, then close the open window

 

If you are a Spectrum customer, you may need to change the DNS on your router, changing it on the client doesn't seem to allow access for some users like the ideas above.

 

Solution 7-2:  Overseas personnel may need to try a VPN solution

 

Solution 7-3:  Contact the Army Enterprise Service Desk to let them know you are having problems.

 

 

 

 

Problem 8:  You are trying to update MilConnect [are married to another Service member] and cannot get your information to show you as the Sponsor.  You are probably showing up as a family member.

 

Solution 8Follow guide in problem 2 above

 

 

 

 

Problem 9:  What do the 3 letters mean after your name and before the @ sign? 

Example:  first.m.last.mil@army.mil

 

Information 9:

email Personas

 

Information 9a:

The Authentication certificate is comprised of your 10 digit DoD ID # followed by 6 more digits

 

The 1st digit is the Organizational Category

1 = Federal Government Agency

2 = State Government Agency

3 = Commercial Enterprise

4 = Foreign Government

Source:  Paragraph 5.1.5.2.8 https://www.dmdc.osd.mil/smartcard/docs/DoD%20PIV%20Transitional%20Implementation%20Guide.pdf

 

The 2nd through 5th are the Agency Code

2100 = Department of the Army

5700 = Department of the Air Force

1700 = Department of the Navy

1727 = Department of the Navy - US Marine Corps

9700 = Department of Defense - Other Agencies

7008 = US Coast Guard

7520 = US Public Health Service

1330 = National Oceanic and Atmospheric Administration

Source:  Paragraph 5.1.5.2.1  https://www.dmdc.osd.mil/smartcard/docs/DoD%20PIV%20Transitional%20Implementation%20Guide.pdf

 

The 6th position is the Person / Organization Association Category

1 = Employee, example: NAF (Non Appropriated Funds)

2 = Civil, example:  CIV or LN (Civilian or Local National)

3 = Executive Staff

4 = Uniformed Service, example: MIL (Military)

5 = Contractor CTR (Contractor)

6 = Organization Affiliate, example: NFG / Volunteer / Foreign Military (Non-Federal Government)

7 = Organization Beneficiary

Source:  Paragraph 5.1.5.2.10  https://www.dmdc.osd.mil/smartcard/docs/DoD%20PIV%20Transitional%20Implementation%20Guide.pdf

 

 

 

 

 

 If you have questions or suggestions for this site, contact Michael J. Danberry
Are you interested in subscribing to the CACNews email list?

Disclaimer

 

ACRONYM Reference Page

 

GoDaddy Site Certified seal

.

Last Update or Review:  Thursday, 19 August 2021 11:54 hrs

 

The following domain names all resolve to the same website:  ChiefsCACSite.com, CommonAccessCard.us, CommonAccessCard.info, & ChiefGeek.us